Om ledelse, heste og HRjura

At starte som selvstændig er ikke for sarte sjæle. Tungen lige i munden, tro på sin vision, tilpasse, justere og gribe muligheden når den er der.

Det handler om at turde satse.  At turde springe ud i det man længe har gået og drømt om.  
Det man har leget med i tankerne en million gange og har forestillet sig i utallige versioner.

Det har netværksmedlem Tina Halkiær gjort med sin virksomhed Halkiær. En uventet arv betød, at det pludselig var muligt at stoppe op og satse på den drøm hun længe havde haft.

Først spoles tiden lidt tilbage. Flere års arbejde inden for ledelse og HR i store internationale virksomheder og en personlig passion har havde givet Tina blod på tanden,- og så kommer satset. Det anderledes. Hestene.

Tina Halkiær er kommet forbi kontoret for at tale om ledelsesudvikling, teambuilding, personalejura og hvordan det hele kan kombineres med psykologi , kommunikation og arbejdet med heste.

Halkiær beskriver visionen omkring ledelsesudvikling således: “Kan du lede en hest, virker din kommunikation – også når du leder mennesker. Tiden kalder på ledelse, der kan sætte medarbejderne fri, men samtidig sikre trygge rammer”.

For nogle kan det måske lyde lidt langhåret,- eller i hvert fald et stykke uden for det kendte. Men flere og flere virksomheder gør brug af Halkiærs tilbud og rammerne på Halkiærgaard, der har både kursuslokaler og 14 hektar, der omkranser ejendommen. Og også de der udtrykker skepsis kommer igen.

Arbejdet med heste i ledelse er måske ukendt i Danmark, men anvendt i hele verden og udviklet i Tyskland, hvor Tina Halkiær også har taget sin uddannelse som certificeret Horse Dream Partner.

 

 

Og hvordan foregår det så? Skal alle mand fra marketing ud og ride en tur?

Nej, smiler Tina,- alt foregår fra jorden. I hvertfald i eks. temabuildings seminarerne. Det er også muligt at komme ud og ride, men det er mere i de individuelle forløb.

Deltagerne kan eksempelvis opleve at skulle føre en af hestene rundt om sig først tæt på, og derefter i en større cirkel og uden at have fast i en line. Og det er ikke altid lige nemt. Hvordan kommunikerer man sit ønske til hesten, sikrer at den gør hvad man ønsker, på afstand. Et lys gik op for en tidligere deltager: ” Det er jo næsten som når vi sender sælgeren ud på vejen! Hvordan kommunikerer vi på afstanden?”

Teambuilding heste i ledelse
Foto: Halkiær

Og det er netop det der er pointen og det Tina Halkiær konstant gør i arbejdet med hestene og de deltagende. Det handler om at trække tråde til arbejdssituationer, til de udfordringer der opleves, til kommunikationsproblemer eller ønsker. Flere kommer også med helt specifikke udfordringer, der så ligger basis for dagens arbejde.

”Jeg trækker hele tiden arbejdet ind i det der foregår med hesten. For her handler det ikke om at hesten “er sød”. Det er et værktøj som vi skal bruge til at løse og lære at håndtere arbejdssituationer.

 

Går man til en hest med nejhat så sker der ikke noget. Man bliver nødt til at kommunikere og agere så hesten går den vej man ønsker. Det afhænger derfor kun af lederen, den der håndterer hesten.”

Tina Halkiær fortæller videre, hvordan det er godt at blive udfordret til ikke at tænke og agere pr. autopilot. Både i arbejdet med ansatte, hestene og såmænd også sig selv. Blive udfordret i måden man præsenterer (og ser) sig selv.

Det oplevede hun bl.a. til et af de iværksætterpitch vi (Favrskov Erhverv) tilbyder.

”Det pitch jeg gav til et af jeres iværksætterarrangementer betød virkelig meget for mig. Både i forhold til kontakter, som jeg nu bruger, men også til at se mig selv og blive skarp på det jeg gør.”

”Jeg har også grebet mange af de tilbud der har været udbudt fra Favrskov Erhverv, for ellers sker der ikke noget. Det har været vigtigt for mig. Og det var også derfor jeg blev medlem.

Jeg ønskede et netværk der gav mig noget igen. Hvor der blev tilbudt muligheder og ikke kun var netværk af navn frem for gavn. Og det har da resulteret i både advisoryboard, borgmesterbesøg, fagligt input og vejledning indtil videre” fortæller Tina Halkiær smilende.

Netop netværket og tilliden er også et af de ting der betyder meget i Halkiær.  Når man arbejder med hestene bliver man ”klædt af” og kan ikke trække på de teknikker og taktikker man kender og tyer til. Det kan gøre en sårbar og det er derfor vigtigt at der er tillid til både Tina og til de andre deltagende ( hvis det ikke er en individuel session).

Netværk findes i mange forskellige former. De små nære, der eksempelvis har en branche, en lokalitet, et emne som omdrejningspunkt, hvor det særligt handler om tillid og at turde dele. Og så er der også de større og bredere netværk, som eks. det der kan opleves til medlemsnetværksmøder, hvor der er mere fokus på kendskab og kontakter, at få en føling med hvem man kan gå til, hvem der kan hjælpe og hvor man selv kan komme med input.

En udbygning af virksomheden med minHRjurist og DU inviteres med.

Tina Halkiær har aktivt valgt at dyrke sine netværk og at takke ja til de muligheder der byder sig. Og den 20. marts har vi fået lov til at komme på besøg på Halkiærgaard, for at høre mere om en spændende udbygning af forretningen, nemlig minHRjurist.

”Min vision er at hjælpe arbejdsgivere, ledere og HR medarbejdere, så hverdagen med HR jura bliver nemmere.”

De fleste har måske ok styr på HR juraen og ledelsesretten, men det kan være vanskeligt at følge med lovgivningen indenfor ansættelsesretten. Måske får du ikke implementeret alle reglerne. Du har fokus på virksomhedens drift og resultater, og det kan være svært at finde tiden til det hele.

Tina Halkiær fortæller, at hun netop oplever, hvordan mange godt kan opleve at tanken om de mange regler ”skræmmer”. Men som leder eller arbejdsgiver med ansatte, så skal du have styr på HR juraen. ”Der er også mange ledere der har lært at de skal coache, men man kan ikke coache nogen til den svære samtale, eller til en advarsel. Som leder er det dig der har forpligtelsen til at, netop lede.”

 

Vil du også med?

Så læs mere om virksomhedsbesøget hos Halkiær lige her, hvor du også kan tilmelde dig.

Dagen byder bl.a. på:

Ledelsesretten – hvad er ret og pligt som leder?

Kan du lede en hest? Så kan du lede alle…

Quiz om ledelse – vind en hest.

Alle er velkomne, både medlemmer af Favrskov Erhverv og ikke-medlemmer og Tina anbefaler at man tager et par gummistøvler eller ude-sko med, da besøget naturligvis også inkluderer en tur ned til hestene.  

Vil du med næste gang ?

Få info om de kommende arrangementer og nyheder fra Favrskov Erhverv direkte i din mailboks.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet